Insights

Vakantie!

Kijkt u er ook zo naar uit? De persconferentie begin mei dit jaar waarin onder meer een versoepeling van het reisadvies werd aangekondigd leidde al tot een stormloop op vakanties naar het buitenland. Met de recent aangekondigde verdere versoepelingen en het Europese coronapaspoort in aantocht zal de drang om deze zomer af te reizen naar het buitenland alleen nog maar toenemen. Voor werkgevers alle reden om het vakantiebeleid weer goed onder de aandacht van de werknemers te brengen. Want vakantie naar het buitenland in tijden van corona is nog altijd niet zonder risico’s.

Huidige situatie

Op dit moment geldt voor nagenoeg alle landen, zowel binnen als buiten Europa, nog ‘code oranje’ – oftewel ‘hoog risicogebied’. Dit betekent dat reizen naar deze landen wordt afgeraden, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen en worden dus nog altijd door de overheid afgeraden – ongeacht of men is gevaccineerd. En hoewel het er op leek dat voor een groot aantal landen de kleurcode zou worden gewijzigd naar geel, is dat op dit moment nog niet het geval. Sterker nog, voor sommige gele delen van Griekenland (de Zuid-Egeïsche eilanden) is het reisadvies per 30 mei jl. weer teruggezet van geel naar oranje. Ook geldt er nog altijd een Europees inreisverbod (uitzonderingen daargelaten) voor reizigers komend uit landen van buiten de EU.

Als men toch afreist naar deze ‘oranje gebieden’ dan geldt bij terugkeer naar Nederland het volgende:

  • Men dient in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test; én
  • Men wordt dringend geadviseerd 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Op dag 5 kan een coronatest worden gedaan; bij een negatieve uitslag eindigt de geadviseerde thuisquarantaine.

Quarantaineplicht

Bovendien geldt er per 1 juni dit jaar een quarantaineplicht als reizigers terugkeren uit landen die worden aangemerkt als een ‘zeer hoog risicogebied’ en ‘uitzonderlijk hoog risicogebied’. Hoewel niet zo duidelijk vermeld, gaan wij er van uit dat de landen met kleurcode rood (waarvoor een ‘niet reizen’ advies geldt) als uitzonderlijk hoog risicogebied worden gezien en daarvoor de quarantaineplicht sowieso zal gelden. Maar ook landen met kleurcode oranje kunnen van de Minister het stempel ‘zeer hoog risicogebied’ krijgen. Op dit moment zijn binnen Europa Cyprus, Litouwen en Zweden als land aangewezen waarvoor de quarantaineplicht zal gelden. Omdat dit op ieder moment kan veranderen is het zaak de website van de Rijksoverheid daaromtrent goed in de gaten te houden. En ja, de quarantaineplicht geldt ook voor mensen die al volledig zijn gevaccineerd.

De quarantaineplicht betekent dat de men bij terugkeer naar Nederland, naast het kunnen tonen van een negatieve PCR-test:

  • Een ingevulde en ondertekende quarantaineverklaring moet kunnen tonen op het moment van inreizen in Nederland – deze verplichting geldt ook als men mogelijk onder een uitzondering valt;
  • 10 dagen verplicht in thuisquarantaine gaat;
  • Op dag 5 een test kan doen; bij een negatieve uitslag eindigt de verplichte thuisquarantaine;
  • Op het niet kunnen tonen van een ingevulde en ondertekende quarantaineverklaring staat een boete van € 95,-;
  • Daarnaast zal er gecontroleerd worden op naleving van de verplichte quarantaine op het opgegeven quarantaine adres en telefoonnummer. Op niet naleving hiervan staat een boete van € 339,-.

Hoe de Nederlandse quarantaineplicht zich zal verhouden tot het Europese coronapaspoort is niet duidelijk. Doel van dit paspoort is nu juist dat reizigers die legaal verblijf hebben in de Europese Unie en in het bezit zijn van dit paspoort, vrij worden gesteld van enige reisbeperkingen. Dat lijkt niet het geval voor de quarantaineplicht die Nederland nu introduceert; deze geldt immers ongeacht of men volledig of gedeeltelijk is gevaccineerd.

Wat betekent dit voor de werknemers?

Net als vorige zomer blijft het reëel dat werknemers bij terugkeer in Nederland na hun vakantie met een thuisquarantaine worden geconfronteerd als zij besluiten toch op vakantie te gaan naar een ‘oranje’ vakantieland. Het dringende quarantaineadvies blijft immers van kracht voor oranje landen en daarbij komt nu voor een aantal landen de quarantaineplicht. Voor werknemers die niet thuis kunnen werken levert dit opnieuw een probleem op nu zij dan in principe geen recht hebben op loon over deze periode van quarantaine.

Bovendien laat de wijziging van 30 mei jl. met betrekking tot delen van Griekenland zien dat gebieden die kort geleden nog code geel hebben gekregen, in korte tijd toch weer naar oranje kunnen verkleuren. Werknemers kunnen dan tijdens of kort voor hun vakantie ineens worden geconfronteerd met een ander reisadvies waar in ieder geval een sterk geadviseerde thuisquarantaine aan kleeft. En dan laten we de mogelijkheid dat landen zelfs weer op slot gaan en werknemers niet terug kunnen keren van hun vakantie nog buiten beschouwing.

Kort en goed

Als een werknemer op vakantie wil naar een land met kleurcode ‘rood’ is het eenvoudig: een dergelijk verzoek mag u als werkgever weigeren. Gaat de werknemer toch, dan zijn de consequenties voor diens eigen rekening en risico. In geval van daadwerkelijke ziekte ligt dat weer genuanceerder.

Voor de huidige ‘oranje’ en ‘gele’ landen is het ingewikkelder en is het zaak de website van de overheid goed in de gaten te houden.

Het dringende advies is dan ook het niet aan te laten komen op discussie, maar de gevolgen van het reizen naar het buitenland (zeker hoog risicogebieden) voor werknemers goed vast te leggen in vakantiebeleid en dit duidelijk te communiceren. Natuurlijk assisteren wij u graag bij het opstellen van vakantiebeleid en alle vragen daaromtrent.

Hylda Wiarda

Published On: 1 juni 2021

Deel dit bericht

Stel direct een vraag