Insights

Coronaregels worden (bijna) allemaal afgeschaft

Dinsdag 15 maart 2022 maakte het kabinet bekend de coronamaatregelen verder te versoepelen (zie: Rijksoverheid). Deze versoepelingen betekenen onder andere dat vanaf woensdag 23 maart in het ov geen mondkapje meer hoeft te worden gedragen, geen Testen voor Toegang meer nodig is voor locaties met een capaciteit van meer dan 500 bezoekers en de verplichting vervalt om bij het reizen naar Nederland vanuit een EU- of Schengenland een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Hetzelfde geldt voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen.  

Ook specifiek op het gebied van werken zorgen de nieuwe versoepelingen voor veranderingen:

  • Het thuiswerkadvies is per direct vervallen. Dit betekent dus dat werknemers in principe weer voor 100% op kantoor mogen werken. Het kabinet roept werkgevers wel op om met werknemers afspraken te maken over hybride werken;
  • Voor onderwijspersoneel vervalt daarnaast het advies 2 keer per week preventief te testen voordat ze naar school gaan. Preventief testen als je geen klachten hebt is niet langer nodig.

Let op: bij klachten blijft het advies thuis te blijven en te testen. Bij een positieve test luidt het advies, evenals voorheen, in isolatie te gaan en thuis te werken als dat kan. De basisadviezen, zoals regelmatig de handen wassen, hoesten en niezen in de ellenboog en het ventileren van binnenruimtes blijven gelden.

Arbeidsomstandigheden

In het begin van de coronapandemie werd het Arbeidsomstandighedenbesluit aangevuld met aanvullende vereisten in verband met de bestrijding van Covid-19. Als werkgever ben je op grond van dit artikel verplicht om bij de inrichting van de arbeidsplaatsen maatregelen te treffen waarmee de kans op besmetting van werknemers en derden op de werkvloer zoveel mogelijk wordt voorkomen en/of beperkt. Zie voor meer informatie hierover het artikel: ‘Tijdelijke maatregel bestrijding van de Covid-19 epidemie in Arbeidsomstandighedenbesluit’. Ondanks de aangekondigde versoepelingen, blijven deze aanvullende vereisten voorlopig nog van kracht tot 1 juni 2022. Het blijft tot dan dus van belang in verband met de bestrijding van Covid-19 op de werkvloer o.a. te zorgen voor voldoende hygiënische voorzieningen.

Heeft u vragen over wat de nieuwe versoepelingen voor u als werkgever betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Ilse Spee

Published On: 23 maart 2022

Deel dit bericht

Stel direct een vraag